2016-03-24: Oseriösa hantverkare – minska risken för att drabbas

Tips Polisen på 11414

Oseriösa hantverkare – minska risken för att drabbas

Asfaltering av din uppfart, stenläggning eller nytt tak? Läs mer om vad du bör tänka på för att minska risken för att bli lurad av oseriösa hantverkare.

– Vi vet av erfarenhet att det här är den tiden på året då oseriösa hantverkare dyker upp i villaområden och erbjuder olika typer av hantverkstjänster. Ofta är de uppsökande i sitt tillvägagångssätt. Problemet kan vara att arbetet kan bli undermåligt utfört eller att priset kan bli mycket högre än vad parterna först kom överens om, säger Anders Hedström, kommissarie vid polisområde Västmanland.

Kan lämna innan arbetet är avslutat

Om underarbetet är undermåligt utfört upptäcks det inte alltid på en gång utan kan visa sig först flera månader senare och då är det svårt att få tag i personerna då de har lämnat orten. Ett annat problem kan vara att personerna inte avslutar påbörjat arbete, utan lämnar så fort de fått betalt.

– I vissa fall har personerna upplevts som påstridiga eller hotfulla. Rör det sig om en situation som upplevs som hotfull så kontakta polisen, säger Hedström.

Polisen och kommunerna samverkar

Som fastighetsägaren bör man se till den entreprenör som anlitas hanterar uppkommet avfall, det vill säga asfalt eller annat byggnadsmaterial, på ett korrekt sätt. Den som dumpar asfalt eller annat byggnadsmaterial i naturen kan komma ställas till ansvar för miljöbrott alternativt nedskräpning.

Polisen och flera kommuner i länet samverkar kring den här problematiken inom ramen för de lokala brottsförebyggande råden.

– Det är viktigt att vi tillsammans sprider information kring den här problematiken för att minska risken för fastighetsägare att drabbas, säger Rolf Söderberg, kommunpolis vid lokalpolisområde Västerås.

Så undviker du att bli lurad:

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
    Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: Polisen.se

Läs mer om oseriösa hantverkare här: https://polisen.se/Vastmanland/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Bedrageri/Oseriosa-hantverkare/

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Fotograf - Andréas Sandberg

Följ och Gilla 021media.se: