2016-07-21: Pokémon feber i Sverige

VÄRLDEN/SVERIGE

Pokémon GO är ett platsbaserat spel med förstärkt verklighet som utvecklats av Niantic och är utgivet av The Pokémon Company för iOS samt Android.
Spelet släpptes i juli 2016 och låter spelare fånga, strida, träna, och byta virtuella Pokémon som dyker upp ute i den riktiga världen med hjälp av smartphonens GPS och kamera.
Spelet är gratis att spela, men har köp tillgängliga i spelet. I Sverige släpptes spelet den 16 juli.
Det råder Pokémon GO feber i Sverige, var och varannan person barn eller vuxen är ute på våra gator och torg och jagar Pokémons.

Ett armband vid namn Pokémon Go Plus med en liten brosch utvecklad av Nintendo planeras att släppas.
Den använder sig av Bluetooth för att meddela bäraren när en Pokémon är i närheten med en lysdiod.

Olika Pokémon finns i olika miljöer; till exempel hittas vatten-Pokémon nära vattendrag. Det förväntas komma olika evenemang inuti spelet där spelare kan byta Pokémon med varandra för att utöka sin samling.
Ett armband som kallas Pokémon Go Plus kommer att kunna användas tillsammans med appen. Armbandet använder vibration och blinkande lysdiod för att meddela spelaren om Pokémon i ens närhet.
Spelaren trycker på knappen i en särskild sekvens för att fånga sin Pokémon, och kan kika i appen efteråt för att se vilken Pokémon som har fångats.
En funktion som än så länge inte existerar i appen är chat mellan spelare, men tredjepartsutvecklaren Tethr har släppt en positions-baserad app vid namn ”Chat for Pokemon Go – GoChat” som låter användare posta och skicka direktmeddelanden till andra i närheten.
Tränare kan använda den för att samlas och dela tips om olika platser för särskilda Pokémon, gym, och föremål.

Pokémon Go har krediterats med att förbättra den psykiska och fysiska hälsan hos spelare som lider av depression och social ångest.
Enligt Kashmira Gander på The Independent gör spelet det enkelt för personer som har social ångest att interagera med människor med olika bakgrunder.
Enligt Dr. John Grohol, grundare av Psych Central, främjar spelet motion och skapar en ”stark förstärkning för människor att gå ut och bli mer aktiva”.
Han berättar vidare att social interaktion och underhållning snarare än motion, är en nyckelfaktor till spelets framgång.

Appen har lett till mindre fallskador hos användare, liksom väpnade rån. Appen har också kritiserats för att använda platser såsom begravningsplatser och minnesmärken som områden för att fånga Pokémon, däribland minnesplatsen för koncentrationslägret Auschwitz.
Spelandet har också kritiserats för att skapa ouppmärksamma trafikanter med trafikolyckor som följd.

Foto: Andréas Sandberg - 021media.se
In game: Elias Sandberg - 021media.se
Källa: Wikipedia

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Fotograf - Andréas Sandberg

Följ och Gilla 021media.se: