2002-03-07: Test av VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten)

VÄSTMANLAND/SVERIGE

Idag måndag 7 mars, klockan 15.00 testas VMA – den livsviktiga signalen

VMA-signalen (Utomhusvarning), eller ”Hesa Fredrik”, kan vara ett livsavgörande hjälpmedel när människor ska varnas och informeras vid allvarliga händelser.

Som läget ser ut just nu, med det hemska som sker i Ukraina så vill myndigheterna betona att det är ett test.

Signalen ”Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA” testas fyra gånger om året via de varningsanläggningar som finns i de flesta städer och tätorter: klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Signalen består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Efter ytterligare 3 minuter, dvs klockan 15.05, avslutas testet med signalen ”Faran över” som ljuder i 30 sekunder.

Viktigt meddelande till allmänheten sänds framför allt i Sveriges Radios kanaler, Sveriges Televisions kanaler och på SVT Text. VMA kan också skickas som SMS till mobiltelefoner inom ett visst område.

Om du hör signalen: Gå inomhus, stäng fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 som har i uppdrag att ge samhällsinformation

Titta gärna på SOS Alarms film om ”Hesa Fredrik” (ljud på!). Där får du höra hur de fyra olika typer av signaler som systemet för utomhusvarning har låter (VMA, flyglarm, beredskapslarm och faran över).

Om krisen eller kriget kommer MSB

Vill även passa på att påminna om broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Om du inte fick den i posten när den kom 2018 eller har tappat bort den så går det bra att ladda ner den eller beställa en ny på MSB.se.

Här kan du ladda ner broschyren som pdf

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Fotograf - Andréas Sandberg