130209 – Polisen ser problem med efterlysningar i sociala medier

Den har blivit vanligt med efterlysningar av försvunna människor i sociala medier. Men det är inte alltid som den ”försvunne” vill bli hittad. Det finns exempel på att efterlysningar har spridits på Facebook för att hitta personer med skyddad identitet.

Den har blivit vanligt med efterlysningar av försvunna människor i sociala medier. Men det är inte alltid som den ”försvunne” vill bli hittad. Det finns exempel på att efterlysningar har spridits på Facebook för att hitta personer med skyddad identitet. | Foto: 021media.se / ARKIVBILD

STOCKHOLM Det har blivit allt vanligare med efterlysningar av försvunna människor i sociala medier. Men det är inte alltid som den ”försvunne” vill bli hittad. Det finns exempel på att efterlysningar har spridits på Facebook för att hitta personer med skyddad identitet.

Om du ska ge tips om en ”försvunnen” person kontakta alltid Polisen på 114 14. Skriv aldrig dessa tips på Facebook eller i andra sociala medier, gilla inte statusen, dela inte vidare och ring inte privata telefonnummer.

– Om en person med skyddad identitet får sin vistelseort avslöjad kan det få katastrofala följder för personen i fråga, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på Rikspolisstyrelsen.

Detta skriver man i ett pressmeddelande från Rikspolisstyrelsen.

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Webredaktör - Elias Sandberg