2015-05-12: Polisen skärper kraven på studentflaken

Foto: 021media.se/Arkivbild
Foto: 021media.se/Arkivbild

Foto: 021media.se/Arkivbild

VÄSTERÅS
Den 5 juni är det studentkortege genom Västerås city. Efter förra årets två olyckor stramar nu polisen och Västerås stad åt reglerna och ställer högre krav på studentflaken.

Sedan tidigare gäller Transportstyrelsens regler för färd på studentflak. Därtill har Västerås stad ytterligare ordningsregler som ska följas. Det nya för i år är att polisen och Västerås stad bjuder in till ett möte inför studentkortegen. Mötet kommer att hållas den 19 maj i Västerås stadshus. På detta möte ska varje avgångsklass ha en representant samt sin flakvärd med för att senare få köra i kortegen.

Säkerhetskontroll
På studentdagen kommer polisen att utföra säkerhetskontroller av studentflaken. Ekipage som inte uppfyller de krav som gäller får inte köras i kortegen. Dessutom är det bra att veta att det är föraren som har ansvar för ekipaget.

Detta gäller vid färd på studentflak

  • Hållfasta skyddsräcken, med minst 110 cm höjd, ska finnas. Bänkar eller säten ska sitta fast.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett säkert kommunikationssystem. Det enklaste och bästa är ett starkt rep/snöre som fästs i föraren och som passagerarna kan dra i vid störningar/fara. (mobiluppkopplingar är osäkra med tanke på ljudnivån som brukar vara vid kortegen.)
  • Fordonen får köra högst 20 km/timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 år och sedan 2 år ha rätt behörighet för ekipaget. För traktor med släp gäller lägst B-behörighet sedan 2 år.
  • Vid färd på släp måste kopplingen vara säker och endast ett släp är tillåtet.
  • Ekipagets totala längd få ej överstiga 12 meter.
  • På varje flak ska det finnas en vuxen flakvärd som är minst 25 år gammal och ej student.
  • Glasflaskor är inte tillåtna på flaken.
  • Personer under 20 år får inte dricka eller bära med sig alkohol.

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Fotograf - Andréas Sandberg