2023-10-09: Facebook och Instagram – FAKENEWS


Detta är ett kedjebrev som spridits just nu på Facebook. Detta efter att bolaget bakom Facebook och Instagram, META kommer att börja ta ut en månadsavgift på $4,99 (155Sek) för att få Facebook och Instagram reklamfritt. Men när det kommer hända är inte bestämt ännu.

Att kopiera denna text och lägga ut kommer inte göra att man kringgår systemet och att man hindrar Facebook och Instagram att använda det du redan publicerat eller kommer publicera. Det har du redan gett ditt medgivande till när du skaffade både Facebook och Instagram i deras användaravtal, vilket man näst intill aldrig läser igenom när man går med i sociala medier.

Och det spelar ingen roll att du raderar dina konton heller, allt du publicerat kommer finnas kvar iallafall i och med att du redan godkänt användaravtalet.

”För det första, det här är inget nytt. Den nya Facebook-regeln som det står om i inlägget handlar i själva verket om de uppdateringar i Facebooks användarvillkor som gjordes redan 2012 och det här kedjebrevet har hängt med sedan dess. För det andra, du kan förhandla bort din upphovsrätt till dina bilder, men det är inte aktuellt i det här fallet. Du har ingått ett avtal med Facebook och Instagram genom att gå med i nätverket”, skriver Källkritikbyrån med anledning av att många tror att de genom att publicera inlägget kan stoppa Facebook från att använda ens bilder.

I deras integritetspolicy förklaras hur man samlar in och använder information för att fastställa vilka annonser som visas för användarna. Facebook och Instagram har heller inga planer på att börja ta betalt för innehållet som finansieras av annonser från både företag, myndigheter och privatpersoner.

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Fotograf - Andréas Sandberg