2023-09-04: Flera äldre personer utsatta för bedragare

VÄSTMANLAND

Flera äldre personer, alla över 90 år, har under helgen blivit utsatta för fysiska bedragare, som inlett bedrägeriet genom ett telefonsamtal och som sedan slutar med ett hembesök av en bedragare, där både smycken och kontanter lurats av från den äldre.

Personen som kontaktar de äldre påstår sig komma från banken eller en butik och samtalar om köp i den äldre personens namn. Samtalet kopplas sedan över till ”bankens säkerhetsavdelning” – men egentligen tar en ny bedragare över telefonsamtalet.

Under samtalet med ”banken” uppkommer en diskussion om den äldres smycken och kontanter och nackdelen med att förvara detta i hemmet, med tanke på inbrott och rån. Personen som kontaktar den äldre erbjuder att ”banken” ska förvara detta åt den äldre i bankens säkerhetsskåp.

Den äldre personen får ett ”ärendenummer”, allt för att övertyga den äldre om att detta är seriöst från ”bankens sida” och inom kort kommer det hem en person till den äldre, som bekräftar detta ärendenummer.

Personen som kommit hem till den äldre personen tar med sig den äldres persons smycken och kontanter, för att ”lägga in detta i bankens säkerhetsskåp”.

Den äldre personen får även höra att polisen är involverad och att polisen uppmanar den äldre att ”lyssna på banken”.
Allt för att förstärka vilseledandet hos den äldre personen.

Vi måste påminna våra äldre om att polisen och banken ALDRIG tar med sig smycken eller kontanter från personer.

Det är bara bedragarna som vill åt era smycken och kontanter och det är bara bedragare som tar smycken och kontanter med sig!

Blir man osäker under ett pågående telefonsamtal, lägg på luren och prata med en närstående om hur man ska agera och be om hjälp!

Lämna aldrig ut värdesaker eller kontanter till någon!

Var rädda om er!

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Fotograf - Andréas Sandberg