120924 – Var uppmärksam på vilt längs vägarna

 

Det sker i genomsnitt en viltolycka var 15.e minut på våra vägar. Alla måste hjälpas åt för att minska detta. | Foto: Fotoakuten.se

Det sker i genomsnitt en viltolycka var 15.e minut på våra vägar. Alla måste hjälpas åt för att minska detta. | Foto: Fotoakuten.se

Det sker i genomsnitt en viltolycka var 15.e minut på våra vägar. Alla måste hjälpas åt för att minska detta. Viltolyckorna på våra vägar uppmärksammas i kampanjveckan 24- 30 september. Kampanjen har fått namnet ”Tänk efter före” som innebär ett personligt ansvar. Som fordonsförare kan du bidra genom att bl.a. förbereda din resa, skaffa information och anpassa hastigheten till de vägsträckor där det är extra farligt.

Nationella Viltolycksrådets film ”Tänk efter före” syftar till att få trafikanterna att förbereda sin resa genom att ta reda på var det har skett viltolyckor, vara utvilade innan man startar sin resa då är man mer uppmärksam och använda sig av Nationella Viltolycksrådets hemsida för att bland annat informera sig om de farligaste vägsträckorna.

Nationella Viltolycksrådet har tagit fram en App ”Viltolycka” som man gratis kan ladda ned till sin mobiltelefon. Har man aktiverat den så kan man bli varnad när man kör in i ett viltolycksdrabbat område. Appen hittas för Iphone på iTunes och för Android hittas den på Google Play, båda alternativen är givetvis gratis.

Ett viktigt arbete med viltolyckor görs av eftersöksjägare. Deras arbete innebär att när ett larm kommit till Polisen om en viltolycka så skickas en eftersöksjägare från någon av jägarorganisationerna ut till olycksplatsen för att därifrån spåra viltet och avliva det om det är nödvändigt. På så sätt förkortas djurets lidande avsevärt. Trafikanterna måste därför markera platsen där sammanstötningen skedde. Detta gör man bäst genom att använda den s.k. viltolycksremsan som finns att få på närmaste bilprovning.
Respektera eftersöksjägarens viktiga uppdrag att förkorta trafikskadat vilts lidande genom att sakta ner farten när du ser en eftersöksjägare i anslutning till vägområdet.

Om olyckan sker
Den som kört på större vilda djur är skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Kontakta Polisen via SOS 112. Även om man inte kan konstatera någon skada på djuret så ska det ändå rapporteras till Polisen. Om djuret skadats kontaktar Polisen en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.

Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel. Dessutom måste olycksplatsen markeras. Markeringsremsor kan hämtas på närmaste bilprovning.

Källa: Nationella Viltolycksrådet samt deras kanal på Youtube.

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Webredaktör - Elias Sandberg