130301 Nu kan man lämna in illigala vapen, utan straffansvar

Från och med idag den 1 mars och fram till den 31 maj är det vapenamnesti i Sverige. Då kan den som har ett illegalt skjutvapen lämna in det till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav.
-Inlämnaren får vara anonym, säger Peter Thorsell , vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Vapen och ammunition kan lämnas in hos polisen och bör transporteras dit på ett säkert sätt, helst delat, dolt och oladdat.

-Vi rekommenderar att man skruvar i sär vapnet och förpackar det i en väska eller låda under transporten, säger Peter Thorsell.

Inlämnaren får vara anonym och polisen får inte göra efterforskningar i fråga om innehavet. En förutsättning för straffrihet är att vapnet eller ammunitionen lämnas in frivilligt.

-Den som vill ha ett kvitto får det, annars är det bara att lämna in vapnet i receptionen på polisstationen, säger Peter Thorsell.

Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas vapnet till Statens kriminaltekniska laboratorium för eventuell undersökning och skrotning. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum.

Syftet med vapenamnestin är att minska antalet olagliga vapen i samhället. Sådana vapen förvaras ofta bristfälligt och ägarna är inte lämplighetskontrollerade av polisen, vilket medför ökad risk för stöld eller allvarliga olyckor.

-De illegala vapnen utgör en särskild fara i samhället och det finns en betydligt högre risk att sådana vapen används i samband med brott. Att reducera illegala vapeninnehav är en betydelsefull åtgärd för att motverka våld med skjutvapen, säger Peter Thorsell

Observera att den tillfälliga vapenamnestin endast gäller skjutvapen och ammunition.
Om du påträffar sprängmedel eller explosiva ämnen, rör dem inte utan ring 114 14 för rådgivning.

På polisens hemsida www.polisen.se finns information om din lokala polisstations öppettider.

Fakta vapenamnesti
Det har genomförts två tidigare vapenamnestier i Sverige. Den första genomfördes 1993. Då lämnades 17 000 skjutvapen och 15 ton ammunition in. Den andra genomfördes 2007. Då lämnades drygt 13 000 skjutvapen och 14 ton ammunition in.
Detta skriver man i ett pressmeddelande från Rikspolisstyrelsen.

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Webredaktör - Elias Sandberg