2016-08-10: Kommande server uppgradering

021media.se

021media.se´s webhotells partner Manufrog ska uppgradera servern som hemsidan ligger på hos dem.

Manu13-servern är i stort behov av uppgradering, men eftersom den även måste uppgradera ”kärnan” för att kunna fortsätta fungera med Cpanel har vi beslutat att ”skrota” servern och flytta över Era konton till en nybyggd server.

Detta pga det inte går att uppgradera ”kärnan” utan att installera allt på nytt = många timmars/dagars neretid.

”Kärnan” på servern använder version 7 och det innebär en del förbättringar:
– Säkerhet
– Support för TLS 1.1/1.2
– Support för PHP 7 (via CloudLinux – Select PHP Version i Cpanel)
– MySQL 5.6
– Bättre prestanda

Som standard är PHP version 5.6 valt jämfört med version 5.3 som är valt på den nuvarande servern. Men det går alltså att ändra PHP version till en annan i Cpanel via ”Select PHP Version”.

Flytten går till så att Manufrogs tekniker kopierar alla konton (filer, databaser, epost, inställningar o.s.v) så att exakta kopior skapas på den nya servern.

När kopieringen är klar ändrar vi så våra namnservrar pekas om till rätt ip-nummer och inom ca 24-48 timmar pekar samtliga domäner till den nya servern.
De gamla kontonen kommer alltså ligga kvar på den gamla servern under och efter att kopieringen är klar.
Den gamla servern tas ned efter ca 1 vecka.

Detta innebär att det inte blir någon neretid, men servern kan belastas hårdare än normalt under kopieringen så det kan förekomma störningar – så vi ber Er undvika att utföra backup eller uppgradera/installera skript under den tiden kopieringen pågår.

Ändringar på hemsidor bör absolut undvikas då det finns risk för att ändringarna bara blir utförda på den gamla servern och därmed inte finns med på den nya (tex. om ändringar utförts efter att kontot kopierats över).

Under ompekningstiden kan en del mail hamna på den gamla servern och en del på den nya. Ni kan dock nå alla om Ni använder webbmailen på respektive server.

Kopieringen startar på fredag den 12 augusti efter ca kl. 22:00 och kommer troligen pågå under hela lördagen och kanske även söndagen.

Vi postar på vår Facebooksida så snart arbetet är klart.

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Fotograf - Andréas Sandberg