2019-06-03: Ny våg av bluffmejl om kidnappning

SVERIGE

Under natten till 3 juni startade ett massivt utskick av utpressningsmejl till svenska mejladresser. Mottagarna av mejlet hotas med att de ska kidnappas om de inte betalar en lösensumma på 2000 dollar i den virtuella valutan Bitcoin till utpressarna.

Ett av alla bluffmejl som 021media.se mottagit

– Det finns inte någon anledning till oro för mottagaren, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

Jan Olsson vet sedan tidigare massutskick av utpressningsmejl att en del mottagare kommer att betala vilket han avråder från.

– Förutom den ekonomiska förlusten för den som betalar är det bekymmersamt för polisen om några väljer att betala. Eftersom ärendena är så pass nya har vi ingen vetskap om vem som kan ligga bakom de här utpressningsmejlen och vi inte vet inte heller vad de kommer att använda pengarna till, säger Jan Olsson.

Vad ska man då göra om man får ett utpressningsmejl?
  • Betala inte – allt är en bluff
  • Gör en polisanmälan
  • Bifoga mejlet eller en skärmdump av det i polisanmälan

Redan ett par timmar efter att utskicken började hade polisen mottagit hundratals anmälningar från personer som fått utpressningsmejl. Innehållet i mejlet går ut på att om mottagaren inte betalar 2000 dollar i Bitcoins inom två dagar ska hon eller han kidnappas. Avsändaren säger sig också vara ett gäng som är specialiserade på kidnappning och att de bevakar mottagarens alla rörelser samt att mardrömmen slutar om mottagaren betalar.

– Det står också i mejlet att mottagaren inte får kontakta polisen, men vår uppmaning är tvärtom att göra just det och att göra en polisanmälan, avslutar Jan Olsson.

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Fotograf - Andréas Sandberg