130209 – Nationell trafikvecka nästa vecka

Polis_12

Nästa vecka är det nationell trafikvecka med fokus på bilbälte och skyddsanordning. ”Bilbälte är en av de bästa skyddsanordningarna. Det räddar liv och minskar skador om en olycka skulle ske”, säger Jörgen Bergfasth chef vid Trafikpolisen i Västmanland.

Den 11-17 mars är det extra fokus på att kontrollera att förare och passagerare använder bilbälten. Barn under 135 centimeter ska sitta i bilbarnstol eller använda bälteskudde. Polisen kommer även kontrollera att mopedister och  motorcyklister samt barn upp till 15 år som cyklar eller blir skjutsade använder hjälm.

– Vi kommer att genomföra kontroller i hela länet, så väl synliga som dolda. De kategorier som har lägst bilbältesanvändning är baksätespassagerare, yrkesförare och medelålders män, säger Jörgen Bergfasth.

Detta skriver man i ett pressmeddelande på Polisens hemsida.

Bötesbelopp

Bilbälte:
Förare eller passagerare utan bilbälte: 1 500 kronor
Minderårig utan korrekt skyddsanordning (föraren bötfälls): 2 500 kr

Moped/motorcykel:
Utan hjälm: 1 500 kr
Ej korrekt fastspänd hjälm: 1 500 kronor

Cykel:
Barn under 15 år utan hjälm (förarens ansvar): 2 500 kr

 

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Webredaktör - Elias Sandberg