Nationella insatsstyrkan (NI)

Nationella insatsstyrkan dyker efter ett mordvapen i Svartån i Västerås i september 2009. Foto: Andréas Sandberg - 021media.se

Nationella insatsstyrkan dyker efter ett mordvapen i Svartån i Västerås i september 2009. Foto: Andréas Sandberg – 021media.se

Nationella insatsstyrkan (NI) bildades 1991 som Beredskapsstyrkan mot terrorism och är en grupp inom den svenska polisen tillhörande rikskriminalpolisen RKP, avsedd att hantera svåra och farliga situationer då människors liv är i fara, bland annat terrorism, gisslantagning, kidnappning, grova vapenbrott, grova rån och liknande.

NI har satts in vid ett flertal tillfällen vid gisslansituationer, grova rån och gripanden där den misstänkta har bedömts för farlig för den vanliga polisen.

Medlemmarna i nationella insatsstyrkan tjänstgjorde tidigare endast deltid i styrkan, då de hade två veckors träning och sedan två veckors ordinarie polisarbete på en myndighet. Numera arbetar samtliga poliser heltid i styrkan och står i ständig beredskap , då de oftast har mycket träning och relativt många uppdrag.

Arbetsuppgifter
Nationella insatsstyrkans huvuduppgift är att bekämpa terrorism, men det finns flera situationer där deras kompetens kan utnyttjas:

Gisslansituationer och kidnappningar.
Ingripanden mot beväpnade personer.
Insatser vid grova rån.
Spaning och kartläggning i svårtillgängliga miljöer.
Dykuppdrag.
Beredskap vid statsbesök.
Förhandling i krissituationer.
Personsäkerhet.

Organisation
Nationella insatsstyrkan har en chef (Marie Jarnerus sedan februari 2010, tidigare Bertil Olofsson) med ett antal underordnade koordinatorer, och en stab som består av äldre och erfarna poliser. Under denna ledningsgrupp är styrkan indelad i åtta grupper.

Rekrytering
Få kvinnor ansöker till NI, och inga har antagits än, men myndigheten har drivit projekt för att öka antalet kvinnliga sökande. Några formella hinder föreligger inte. Men att sänka kraven för att kunna släppa in sökande, vare sig de är kvinnor eller män, vill inte chefen Marie Jarnerus.

Utbildning
Nationella insatsstyrkan tränas delvis tillsammans med militären och har ett aktivt utbyte med försvarsmaktens specialförband (Särskilda operationsgruppen). Man använder även Livgardets SIB-anläggning Stora Sätra för att öva inbrytningar, med mera. Till vardags tränar Nationella insatsstyrkan på ett eget område vid Polishögskolan i Solna utanför Stockholm.

Utrustning och beväpning
Styrkans särskilda utrustning skiljer sig från den vanliga polisens, bland annat har man specialbeställd kommunikationsradio som tål dykning och särskilda keramiska skyddsvästar. En stor del av utrustningen är sekretessbelagd av taktiska skäl.

Källa: Wikipedia

tipsa_oss_nyHar ni vart på plats vid en händelse, har ni bild. Dela gärna med dig av händelsen med oss på 021media.se. Tips kan lämnas med SMS/MMS till 070-2676569 eller via mail till tipsa@021media.se Du kan alltid vara anonym och vi garanterar dig källskydd.

Ni kan även skick ert tips direkt från hemsidan och bifoga en ev. bild här.

Vänliga hälsningar Fotograf - Andréas Sandberg